Tongeren vandaag

Nieuws

1,5 miljoenste bezoeker Sportoase

Weer schommelen op de Veemarkt

De zomer is weer in volle gang en dat betekent gezelligheid in Tongeren! Ook dit jaar heeft de stad opnieuw een schommelconstructie geplaatst op de Veemarkt. Vorig jaar was dit al een groot succes en de Tongenaren kunnen ook dit jaar weer genieten van deze speelse en sfeervolle toevoeging aan hun stad.

De Veemarkt blijft de plek om te ontspannen en te genieten van de zomer. De schommelconstructie is voorzien van verlichting, hangstoelen, hangmatten en decoraties, waardoor het niet alleen leuk is om op te schommelen, maar ook een echte blikvanger vormt in het stadscentrum.

Net als vorig jaar is de constructie gemaakt van duurzame materialen en ontworpen door het Tongerse bedrijf Vakwerk. Deze artistieke en kunstzinnige installatie biedt een frisse en unieke toevoeging aan het straatbeeld, ver weg van het traditionele straatmeubilair.

Kom dus zeker eens langs op de Veemarkt en ervaar zelf de gezelligheid en het plezier dat de schommelconstructie met zich meebrengt. De constructie blijft staat tot eind augustus, dus genoeg tijd om ervan te genieten!

Rommelmarkt Paspoel Anders '24

Vandaag is er ook een rommelmarkt in de wijk Paspoel Anders tot 17u.
"Er zijn 70 standhouders. De opbrengst is bestemd voor het kerstfeest voor de bewoners", vertelde Guy Barthels

Het organiserend comité: RPA (Rommelmarkt Paspoel Anders)


De mooiste stand wordt beloond met een porseleinen kikker.

Garageverkoop Offelken

In de wijk Offelken vindt er vandaag een garageverkoop plaats, nog tot 16u 

Opening B-bar

Namiddag was er de opening van de Bar-B zomerbar

op het binnenplein van de Ambiorixkazerne. Deze pop-upbar is een initiatief van De Makelarij.

Jens Brugmans en Robert-Jan van de Moosdijk staan in voor de bediening: "Bar-B is een verwijzing naar Blok B van de kazerne, de nieuwe locatie van De Makelarij, want aannemer Cordeel gaat het Poortgebouw renoveren en dus moet alles ontruimd worden. In Blok B mogen we tot 2030 blijven zitten". 

In de Bar-B zomerbar kan je elke vrijdag (vanaf 16u), zaterdag (vanaf 13u) en zondag (vanaf 11u) terecht en ook tijdens de wedstrijden van de Rode Duivels.

Het aanbod:

Lokale streekbiertjes

Topwijntjes van Wijnhuis Christiaens

Exclusieve gins en lekkere Aperol Spritz

Leuke randanimatie voor kleine (en minder kleine) kindjes (o.a.  springkasteel) 

23e Aterstaosejogging

Deze namiddag vindt de 23e editie van de Aterstaosejogging plaats.

Er is weer een waterbar voorzien

De winnaars worden beloond met o.a. bloemen

Het programma:
- 12.30u: start daginschrijvingen
- 14.00u: start 1 km (met 43 deelnemers) 
- 14.30u: start kleuterloop 400m
- 14.45u: start 10,4 km
- 16.00u: start 5,2 km
Lopers mogen dit jaar gebruikmaken van de douches in de nieuwe sporthal van BS Sint-Lutgart

De kleuterloop (400m) telde 33 kinderen. Sommigen werden begeleid door een ouder of grootouder

De 10,4 km kon rekenen op 122 deelnemers

Om 18u is er een barbecue

De opbrengst van vandaag gaat naar Nederheem vzw

Evermaruskapel wordt gerestaureerd

In Rutten is gestart met de restauratie van de Evermaruskapel. In 2019.voerde Monumentenwacht een inspectie uit.
De huidige kapel dateert van 1784 en werd door kanunnik Hardy gebouwd op de plaats van het vroegere gebouw. In de kapelweide werd circa 968 het graf van Evermarus gevonden; pastoor Ruzelius zou op die plaats een houten kapel hebben laten bouwen. Abt Wedericus van Burtscheid bouwde op het graf een groter bedehuis, gewijd door prins-bisschop Theoduinus (1048-1075). De rechthoekige kapel is gebouwd met silexblokken en mergelstenen hoekblokken. 

Momenteel wordt met dak vernieuwd, later worden de gevels en het interieur aangepakt

Om de restauratiekosten te dekken heeft het kerkbestuur de pastorie verkocht



Nieuw beeldje Ambiorix

Weldra zal je bij Visit Tongeren een nieuw miniatuurbeeld van stadsheld Ambiorix kunnen kopen. 
Het beeldje is ontworpen door de Tongerse graveur Sypels. Dir beeldje is meer gedetailleerd dan het huidige dat al jaren in verschillende metaalsoorten  verkrijgbaar is. Zelfs de terggeplaatste adelaar is voorzien. 
Het beeldje zal in de toekomt met behulp van een 3D-printer geproduceerd worden bij Visit Tongeren, er kunnen 3 beeldjes tegelijkertijd geprint worden. maar eerst moet het beeldje nog gescand worden. 
Het beeldje zal in verschillende kleuren beschikbaar zijn. De verkoopprijs ligt nog niet vast.

Terug kermis in Henis

Na een afwezigheid van meer dan 20 jaar wordt er dit weekend terug echt kermis gevierd in Henis. Aan het Meircafé staan er zes kermisattracties opgesteld: een draaimolen (carrousel), een viskraam, een schietkraam, een kraam met blikken omver te gooien, een trampoline en een kraam met hamburgers en hotdogs

 Het initiatief voor Henis-kermis is tussen pot en pint ontsproten bij enkele dorpelingen: Kris Cuypers, Eddy Snellinx en Jan Snellinx.  
"Toen we met het voorstel afkwamen, verklaarden ze ons gek, maar het is ons toch gelukt", vertelt Kris. "Gelukkig hebben we vrij snel een aantal kermisattracties gevonden. Nu maar hopen dat het goed weer is". 

De kermis opent vrijdag om 15, dan is de school uit. Zaterdag en zondag om 14u. Omdat de Rode Duivels maandag hun eerste EK-match spelen, wordt het kermisweekend met een dag verlengd.

 De dorpskermissen zijn aan 't uitsterven. Volgens de foorkramers zijn er verschillende oorzaken: "Op elk pleintje worden er tegenwoordig bomen geplant, bloembakken neergepoot of trappen aangelegd. Kijk maar naar Piringen, Vreren en Nerem. Hierdoor blijft er geen ruimte meer over voor een kraam van 12 meter. De kindermolen blijft de trekpleister, zonder moelen is het geen kermis", weet Alex Binasco. Hij is al de vierde generatie in zijn familie van  'forains' en heeft de kermiswereld zijn veranderen: "Vroeger waren we één grote familie, tegenwoordig is het ieder voor zich. De corona heeft ook veel kapot gemaakt. We hebben jarenlang moeten opboksen tegen de concurrentie van de pretparken, maar die zijn vandaag zo duur, dat de mensen terug voor een kermis kiezen.". Volgens Chris Decrae. wil de jongere generatie het beroep niet voortzetten: "Het is een heel speciaal leven. We doen 25 à 30 kermissen per jaar. Maar 70 procent van ons werk gebeurt achter de schermen en dat zien de mensen niet als we 's nachts alles weer moeten afbreken en vervoeren. Een eetkraam ligt eigenlijk nooit stil. We hebben zelfs een vraag gekregen van een collega uit Westerlo en uit Scherpenheuvel om het hier in Henis komen te proberen". 

Josette T. is de weekwinnaar

Josette Thewissen (72) uit 's Herenelderen is de weekwinnaar dankzij haar geregistreerde Ambi.pas. Het levert haar 2.500 punten op, goed voor 250 euro.

De uitreiking vond al voor de 8e keer plaats bij het Italiaanse restaurant 'Etna' (Grote Markt).
De winnares is voor de verjaardag van hare man gaan eten. Ze zijn er vaste klant. 

3Ik koop enkel in Tongeren en ons dochter ook", vertelde Josette

Zoeken
Sponsors
Het weer
Reclame
AmbiPas
Google